Kroppsaktivism i Stina Wollters konst

Kvinnan framför mig har just slängt huvudet åt sidan, blicken är vänd inåt, blundandes, som i glädjefylld njutning av kroppens rörelse. Hon står med ett höjt ben som fångats mitt i steget med ena handen vilandes mot midjan. Hennes hud är till större delen synlig, hon bär en mörkt violett bh, ett par vinröda trosor, och ett par röda strumpor med figurativt mönster av vita skosnören. Det blonda håret ligger i yviga lockar över axlarna och hon drar ihop munnen i en kyssande min. Hela hennes figur är avslappnad och självklar, inga manér eller spekulativa poser tycks närvara. Hennes lår, mage och byst är generösa och rundlagt tilltagna, formerna framhävs av beskuggning och målerisk frikostighet. Runt omkring henne svävar ibland tydligt belysta, ibland mer beslöjade gestalter och ansikten. De ter sig som ett utsnitt av kvinnans inre tankar, eller kanske yttre krafter, som hon upplever och ser inför sin slutna blick. Eftersom bakgrunden är lagd i mörk skugga blir kvinnan mycket framträdande, hon är belyst från höger och något från ovan. Hon blir i ljuset den klara röst som hörs över de andra gestalternas mer dunkla sorl, hon äger och dominerar scenen, även med sin storlek i förhållande till de andra gestalternas. Det bubblar fram en stämning av firande och fest, så mycket att det faktiskt singlar ner konfetti över henne i målningen, men också ut ur målningen och ner på museets golv! Kanske kommer hon ta det där steget ut till mig, som betraktar?

Jag vet, kanske precis som du, att kvinnan på bilden dansar, till MC Hammers låt "U Can´t Touch This" från 80-talet, och att den avbildar den första kroppsaktivistiska videon som Stina Wollter lägger ut på Instagram, vilket sker år 2015. Målningen i akryl och collage, heter You Can´t Touch This, och hängde bland annat på utställningen "En slags rörelse" i Kristinehamns konsthall, 11/12 2021 – 27/2 2022. Kroppsaktivism som ord presenterades i Sverige på Språkrådets nyordlista så sent som år 2016. Den korta definitionen av begreppet enligt Nationalencyklopedin lyder: "motståndshandling mot normativa skönhetsideal i syfte att skapa acceptans för olika kroppstyper". 

En teori som kan vara intressant att använda parallellt här, eller åtminstone ha i åtanke är filmteoretikern Laura Mulveys "gaze theory". Mulvey menade 1975 i Visual Pleasure and Narrative Cinema att större delen av filmindustrin matar objektifierande av kvinnokroppen genom att ständigt visa upp de enligt normen godkända proportionerna och kännetecknen som kvinnokroppen ska bära. Film som skapades/skapas för "den manliga blicken", "the male gaze", eller som Wollter själv säger i SVT-programmet Min sanning; den internaliserade och dömande blicken, får sin motvikt av den nu spirande kroppsaktivismen. Den erbjuder det mångfald av egenskaper hos en kropp som tidigare inte existerat inför våra blickar, förutom i diskriminerad form.

Stina Wollter har fyra decennier av konstnärskap bakom sig, mest bestående av måleri, men även skulptur, collage, fotografi och andra tekniker. Själv skriver hon i boken Kring denna konst, utgiven 2021: "Jag är konstnär. Jag är pedagog. Jag har en kropp. Kroppen har en historia, det har alla kroppar. (…) Jag ville bidra med en "Seetox", en ögonsköljning, en hjärntvätt tillbaka till barnets nyfikna blick på världen" (s.224). Hon berättar att hon började med att lägga ut bilder, de hon kallar för "kroppslandskap", på Instagram. Det ledde så småningom fram till det tidigare nämnda videoklippet som hon i Min sanning benämner som "en viktig händelse i mitt liv". Hon säger senare att "jag tror att jag filmar mig själv för att få syn på någonting", och att hon först efter minst tjugo kroppskritiska granskningar, vågar skicka i väg klippet.

Jag tittar på målningen igen, minns videon och försöker förstå hur hon vågade. Jag har själv en ordentligt rund mage som har växt lite mer efter varje bantningskur. Jag tänker att jag upplever Wollters målning och dess budskap som oerhört modiga och något som inte bara konstscenen utan hela vårt samhälle törstar efter. När Wollters lilla videoupptagning nådde offentligheten kunde man höra en storm av röster, både negativa mobbande, och positiva älskande. Detta öppnade för kroppsaktivism inom konsten, men också i andra medier, särskilt i de sociala, där de ökat markant. Det är väl tack och lov så att om någon vågar visa mod så styrks även andra.

Om man vill spåra hur kroppsaktivismen uppstod i Wollters konst så ger hon själv flera förklaringar. Hennes syster Ylvas långvariga anorexi som resulterar i hennes bortgång är en av dem. Vår tids kroppsideal i kombination med hur hennes egen kropp beter sig är en annan. En tredje beskriver hon själv i boken Kring denna kropp (2018) som en anekdot. Den utspelar sig vid hennes styvmor Vivecas dödsbädd. Vid ett besök tar Viveca tag i hullet på Stina och säger "Åh jag saknar mitt hull, det här är liv!". Efter uppläsning av textstycket i Min sanning säger Wollter att "Jag har ju fan inte stått på någons begravning och pratat om hur någons röv såg ut, hur skrynklig det var eller ej. Det vi håller på med är så absurt!" Hon poängterar även den politiska sidan av kroppsaktivismen där vår tids småskurna kroppsideal ofta leder till en överkonsumtion av diverse produkter inom skönhetsindustrin, av bantningsprodukter och av dyra och ibland farliga plastikkirurgiska ingrepp i friska kroppar.

Wollter har skapat betydligt fler verk än just detta som behandlar kroppsaktivistisk tematik. Kjoltyg är ett annat av dem, där hon återigen vänder blicken mot sig själv, ståendes med nedfällt huvud och bar överkropp, blickandes över kjoltyget som är översållat av dessa collage-gestalter som vi även möter i You Can´t Touch This. De ser ut som det flimmer av rösterna som vi alla tar till oss genom livets gång, fördömande eller uppmuntrande, här uthällda över kjoltyget, en tidlös figur för kvinnan och kvinnlighet. Wollter lyfter att "Kjoltyg" också är ett sätt att benämna kvinnor med den ungefärliga betydelsen "fruntimmer", "slinka", "kvinnfolk". 

"För mig blir kjolen en symbol för något man kan ikläda sig, men också välja att kliva ur" säger hon till Karolina Bergström, Uppsala Nya Tidning, 19/2 2016. Men vad är det egentligen Wollter menar med att kliva ur kjolen i målningen? Den kroppsaktivistiska tolkningen här skulle kunna vara att Wollter som subjekt i bilden nu upplever en frihet och en valmöjlighet i huruvida hon vill ikläda sig omvärldens uppfattning om kvinnan, kvinnokroppen, om henne själv. Hon har nu, i sin egen medvetenhet, makten och även möjlighet att ömsa av sig dessa föreställningar, lägga dem åt sidan som ett andra skinn, numera utslitet.


Litteratur- och mediaförteckning

Deepwell, Katy, "Art Criticism and the State of Feminist Art Criticism", Department of Visual Arts, Middlesex University London, London NW4 4BT, UK; <katy@ktpress.co.uk>, år 2020.

Elkins, James, Blogg; "How to look att Mondrian", <https://www.huffpost.com/entry/post_b_756669>, publicerad år 2010, uppdaterad år 2017, (läst: 2022-10-31).

Groys, Boris, "Critical Reflections", The State of Art Criticism, James Elkins och Michael Newman (red.), Routledge, New York, år 2008.

Hemsida för tidskriften Cora, <https://cora.se/>, (läst: 2022-10-30).

Schreyach, Michel, "The Recovery of Criticism", The State of Art Criticism, James Elkins och Michael Newman (red.), Routledge, New York, år 2008.

Serrel, Beverly, Exhibit Labels, An Interpretive Approach, 2:a uppl., Rowman & Littlefield, Lanham, år 2015.

Stallabrass, Julian, Contemporary Art, a very short introduction, Oxford University Press, Oxford, år 2006.

Thompsons, Susannah, "The Dress of Thought: Form and style in contemporary art writing" i Journal of Writing in Creative Practice, vol 10, nr 1, 2017.

Williams, Gilda, How to write about contemporary art, Thames & Hudson, år 2014.

Wollter, Stina, (gästar) Min Sanning, sändes år 2020, <https://www.svtplay.se/video/30307290/min-sanning/min-sanning-stina-wollter-sasong-13-stina-wollter?id=jMdJWb7>, (hämtad: 2022-10-30).

Wolter, Stina, och Hemmingsson, Erik, Kriget mot kroppen, Ljudbok, Bonnier Fakta, Stockholm, år 2022.

Wollter, Stina, Kring denna konst, Bokförlaget Forum (Bonnier Fakta), Stockholm, år 2021.

Wollter, Stina, Kring denna kropp, Bokförlaget Forum, Stockholm, år 2018.


Zarajessi Lo Kalmér - CV och textturer
Alla rättigheter reserverade 2023
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång